Tabernakel

Een nieuw tabernakel in Coloma

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik misschien wat ideetjes had voor een nieuw tabernakel voor onze kerk. Want zoveel was duidelijk: Coloma wou niet zomaar een ‘afdankertje’ van een andere kerk, maar wou resoluut gaan voor een eigen-zinnig, modern ontwerp. Zo ken je ons.

Ideetjes had ik wel – alléén…ben ik geen meubelontwerper. Maar ik wist wie ik kon strikken voor deze opdracht. Die creatieve duizendpoot vond ik in Robbert Ramaekers die een opleiding meubelontwerp volgde in Mechelen. Samen met hem heb ik gebrainstormd rond een ontwerp dat zowel strak en eigentijds moest ogen. Robbert was dadelijk enthousiast bij een bezoek aan onze kerk. De objecten die hij creëert hebben vaak atypische details. In deze misschien wat ‘ongewone’ opdracht zou hij zich volledig kunnen uitleven. Zelf vindt hij dat de vorm de functie moet volgen en integreert hij graag oude vormelementen in moderne objecten. Een ontwerp voor een eigentijds tabernakel was dan ook een kolfje naar zijn hand. Maar het was eveneens een uitdaging. We legden onze ideeën samen over het te maken meubel en de creatieve afwerking waar ik voor zou zorgen. Hierin kwamen we verbazend goed overeen.

Robbert heeft een tijdje later met de hulp van schrijnwerkkunstenaar Erwin Naegels een ontwerptekening voorgelegd. Hierin konden we ons helemaal vinden. Samen met Erwin, voor wie hout een passie is en die veel zin heeft voor detail en een nauwkeurige afwerking, heeft hij de klus geklaard. Dat deden ze na hun uren in het atelier van Plug n’Play waar ze beiden werken. Van het bedrijf mochten ze de werkplaats gratis gebruiken. Het zag er al mooi uit op de tekening, en toen Robbert het tabernakel afleverde overtrof het de verwachtingen.

En dan kon ik aan de slag. Ik heb me helemaal kunnen uitleven in de afwerking met acrylverf in gouden, bruine en zwarte tinten en bijbelfragmenten die een soort van collage vormen op de kast. Het onderstel waarin Robbert en Erwin een illusie van spitsramen verwerkten, werd grijs gebeitst. Dit onderstel toont nog een aantal andere vormdetails die terugkeren in het kerkinterieur, zoals de achthoekige steunpilaren en de kleine rechthoekige tegels. Eigenlijk is het zo dat deze op het eerste gezicht fragiele tabernakelkast lijkt te zweven op vier dunne steunen: ‘gedragen’ door de vier evangelisten als het ware.

Ook de korenaren verwerkt in het onderstel verwijzen naar de sacrale functie van een tabernakel.

De samenwerking verliep fantastisch en we zijn vandaag dan ook erg blij dat we jullie het resultaat van veel denkwerk en werkuren kunnen tonen. We hopen dat jullie even tevreden zijn…

Jan Smets

Tabernakel 2

****************************************************************************************************************************************************************